CASTELUL HUNIAZILOR (CORVINILOR)

CASTELUL HUNIAZILOR (CORVINILOR)

 

Castelul Huniazilor

Scorilo Travel Vacante iti poate oferi o excursie de neuitat in Tara Hategului, la Castelul Corvinilor, numit si Castelul Huniazilor.

Castelul Huniazilor este, cu siguranta, unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din Romania.

Situat in municipiul Hunedoara, in coltul sud-vestic din TransilvaniaCastelul Corvinilor are sapte secole de existenta si este unul dintre cele mai apreciate castele din Europa, iar culoarele ii sunt strabatute anual de peste 70.000 de turisti.

Invaluit intr-un stil arhitectonic cu elemente gotice si neo-gotice, renascentiste sau baroce, castelul este o prezenta specatculoasa.

Cel mai renumit propietar a fost Iancu de Hunedoara, marele aparator al crestinismului impotriva invaziei otomane. Se intinde pe o suprafata totala de 7000 metri patrati, cuprinzand 42 de incaperi impresionante, doua terase si doua poduri.

Celebrul pod de acces rabatabil este o constructie inedita, care a luat infiintare in secolul al XV-lea, avand o lungime de 55 metri lungime. Pilonii sunt construiti pe timpul lui Matei Corvin, iar podul a fost inaltat si adus la forma actuala in secolul al XVII-lea. Ultimul tronson era mobil pana in secolul al XIX-lea, cu rol de aparare, fiind cea mai importanta structura dintr-un sistem defensiv.

Pe langa arhitectura deosebita care ii confera un aer terifiant, Castelul Corvinilor are cateva legende care il face renumit. Una dintre ele se leaga de fantana din curtea interioara a castelului. Se zice ca aceasta ar fi fost sapata de trei prizonieri turci, carora li s-a promis in schimb libertatea. Prizonierii ar fi muncit timp de 15 ani pentru a gasi apa, dar nu au fost eliberati din sclavie. Ca ultima dorinta, ei au cerut permisiunea de a scrie pe zidul fantanii “Apa ai, inima n-ai”, ca un repros fata de promisiunea incalcata. Turistii obisnuiesc sa arunce monede in adancul acesteia, pentru a plati simbolic truda prizonierilor.

Asadar, Castelul Corvinilor este unul din acele locuri speciale pe care trebuie sa le vezi macar o data in viata deoarece iti va oferi o privire de ansamblu asupra arhitecturii cu elemente gotice si neo-gotice si ramane o prezenta memorabilia pentru orice vizitator.