DELTA DUNARII

DELTA DUNARII

 

DELTA DUNARII

Scurta prezentare

Suprafata totala a Deltei Dunarii este de 3446 km2, din care 2540 km2 delta romaneasca, restul apartinand Ucrainei. Este  a  doua delta ca marime, si cea mai bine conservata delta din Europa.

Delta Dunarii este inclusa in patrimoniul UNESCO din anul 1991.

Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra, are o lungime de 2860 km, strabate 10 tari si trece prin 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad). Dunarea are un numar de 120 de afluenti.

Debitul la intrarea in delta este de 6350 m3/s.

Dunarea se varsa in Delta Dunarii prin trei brate:

- Bratul Chilia – cu o lungime de 104 km si 60% din debit;

- Bratul Sulina – cu o lungime de 71 de km si 18% din debit;

- Bratul Sf. Gheorghe – cu o lungime de 112 km si 22% din debit.

Lumgimea Deltei de la est la vest 75 km, latimea 65 km.

Constructorii Deltei – apele Dunarii si actiunea de tamponare a curentilor Marii Negre.

Delta Dunarii este una dintre putinele delte din lume care are 80% din suprafata lor acoperite cu apa.

Numai 140 km2 ai Deltei Dunarii sunt neinundabili.

Lacurile Deltei Dunarii:Tatanir, Fortuna, Matita, Babina, Gorgova, Rosu, Puiu, Dananov.

Lagunele marine: Razem, Zmeica, Sinoe, Golovita.

 

Flora si fauna – Delta Dunarii

Delta Dunarii gazduieste peste 360 de specii de pasari si 45 specii de pesti de apa dulce,I n numeroasele sale lacuri si japse. Acesta este locul unde milioane de pasari din diferite colturi ale Pamantului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterana) vin sa cuibareasca.  Speciile majore de pesti in cadrul Deltei Dunarii sunt stiuca si somnul.

Vegetatia Deltei Dunarii este reprezentata in mare parte de o vegetatie specifica mlastinilor(stuful, papura, rogozul, in amestec cu salcia pitica) și ocupa 78% din totalul suprafeței. De asemenea, exista paduri pe campurile Letea si Caraorman si sunt alcatuite din stejar brumariu, stejar pedunculat, frasin, plop tremurator, ulm, plante agatatoare.

Pasarile sunt cele care au creat faima deltei, cunoscuta, inca de la inceputul secolului ca un paradis avian. Renumele se datoreaza celor 327 specii pe care le putem intalni in delta si care reprezinta 81% din avifauna Romaniei. Dintre acestea cuibaresc 218 specii, restul de 109 specii trecand prin delta si ramanand diferite perioade de timp toamna, iarna si primavara. Pasarile acvatice sunt cele mai numeroase : cuibarersc 81 specii si trec prin delta 60 specii, în total 141 specii, ceea ce reprezinta 82% din avifauna acvatica europeana.

In Delta Dunarii sunt mai multe tipuri de colonii : de starci, lopatari, tiganusi si cormorani, de pelicani si cormorani, de pescarusi, de avoazete si ciocantorsi, de chirighite, de chire.

 

Legenda si adevar

Se pare ca primii locuitori ai Deltei Dunarii, inaintea grecilor, ar fi fost argenauti. Colonizarea si comertul din ce in ce mai activ, ii fac pe greci sa treaca cu vapoarele lor incarcate cu stofe, untdelemn, ceramica, mirodenii, trecand prin Delta Istrosului in teritoriul stapanit de geto-daci.

In anul 514 i.e.n, linistea Deltei Dunarii este risipita de expeditia lui Darius, regele Persilor, care conducea o mare armata impotriva scitilor. In anul 335 i.e.n, Alexandrul cel Mare, regele Macedoniei, urmareste cu ajutorul corabiilor sale pe triboli, care s-au refugiat in Insula Peuce. In secolele I-II e.n, pe aceste meleaguri apar Legiunile Romane. Dupa retragerea aureliana din 276, aici apar primele triburi de slavi. In anul 968 trece pe aici Svitoslav, cneazul Kievului. In secolul XV incepe dominatia turca in aceasta zona, dominatie ce va dura peste 400 de ani.

 

Intre fluviile care au renume si sunt navigabile, cand vii de la Mare este si Istrul care are 5 guri” – Herodot 484-425 i.e.n.

Cine nu s-a oprit la malul Dunarii? Toate limbile pamantului au stat aici” – Mihail Sadoveanu

Intrata pe pamanturile tarii noastre printr-un monumental arc de triumf, prin defileul cazanelor, Dunarea a poposit prin uriasul,somptuosul, mirificul evantai al Deltei” –Geo Bogza