Mandru de Romania, Turist in Maramures – Traditii si obiceiuri stravechi

Mandru de Romania, Turist in Maramures – Traditii si obiceiuri stravechi

 

Venim cu noutati pentru tine! Scorilo Turism incepe o campanie la nivel national intitulata  #MandrudeRomania, prima zona  pe care o vom promova este Maramuresul, in perioada 26.02 – 01.03.2015 .

Participa si tu la Evenimentul Turist in Maramures – Traditii si obiceiuri stravechi care se va desfasura in prima parte in localitatea Poienile Izei. In aceasta zona atestata documentar in anul 1430 vom lua contact cu primii mesteri populari (tesatorie, broderie, confectii opinci, confectii margele). De asemenea, in localitate vom vizita si Biserica de lemn(1604), cu Hramul Sf. Parascheva, inclusa in patrimonial UNESCO.

Vizitam  Memorialul Durerii la Sighetul Marmatiei si Cimitirul Vesel de la Sapanta,  iar dupa amiaza Ansamblul Arhaic de la Sarbi si Biserica de lemn Budesti(1643), unde este expusa Camasa haiducului Pintea, biserica de asemenea inclusa in patrimoniul UNESCO.

Judetul Maramures  este situat in partea de nord a tarii, in Depresiunea Maramuresului , inconjurata de muntii Oasului, Gutai, Tiblesi si Rodnei spre vest si sud si muntii Maramuresului la est si nord, Principalul rau care strabate Maramuresul este Tisa (65 km pe teritoriul Romaniei), alimentata de Viseu, Ronisoara, Iza, Cosau, Mara si Valea Sapantei. Cele mai importante trecatori care fac legatura cu zonele vecine sunt: spre Moldova – Pasul Prislop 1414m, spre Lapus si Cavnic – Pasul Rotunda 930m, spre Baia Mare – Pasul Pintea 987m, spre Nasaud – Pasul Dealul Stefanitei 1254m. Resedinta judetului Maramures este orasul Baia Mare. Din punct de vedere etno - folcloric, Maramuresul se imparte in patru zone: Tara Chioarului, Tara Lapusului, Tara Codrului, Tara Maramuresului.

Pentru prima oara sub denumirea de Tara Maramuresului, aceasta zona este atestata in anul 1199, odata cu expansiunea maghiarilor in Transilvania . Devine parte a Imperiului Austiac in anul 1688 iar incepand cu 1 decembrie 1918, Maramuresul se uneste cu Romania.