SFANTUL ARDEALULUI

SFANTUL ARDEALULUI

 

Arsenie Boca – Scurta prezentare

Arsenie Boca, Sfantul Ardealului s-a nascut la data de 29 septembrie 1910, in localitatea Vata de Sus, judetul Hunedoara. Numele lui de botez era Boca Zian.

Termina Liceul Avram Iancu din Brad, ca sef de promotie.

 In anul 1929 se inscrie la Academia de Teologie din Sibiu, pe care o absolva in anul 1933, cu lucrarea de licenta “Incercari asupra vietii duhovnicesti”.

In toamna anului 1934, Arsenie Boca incepe cursurile Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, trimis fiind cu o bursa de Mitropolitul Transilvaniei, Nicolae Balan, paralel studiind si Medicina cu profesorul Francisc Rainer, timp de trei ani.

 In data de 11 septembrie 1936, Arsenie Boca este hirotonisit diacon. Anul 1938 il gaseste pentru trei luni la Schitul Podromu, de la Muntele Athos.

In primavara anului 1939, de Izvorul Tamaduirii, este tuns la monarhism, iar trei ani mai tarziu este numit staret la Manastirea Sambata de Sus.

Arsenie Boca este arestat prima oara, la data de 17 iulie 1945, a doua oara, la 14 mai 1948, sub pretextul ca ajuta luptatorii anticomunisti din Muntii Fagarasului. Din noiembrie 1948, devine staret al Manastirii Prislop.

Intre 15.01.1950 – 23.03.1951, este inchis in Colonia de la Canalul Dunare – Marea Neagra.

Din pacate incepand cu anul 1959, conform decretului 410, regimul comunist ii interzice sa slujeasca la Altar, motivul invocat fiind nereguli financiare. Se stabileste in Bucuresti, fiind supravegheat indeaproape de securitate. Desi detinea doua licente (in teologie si arte frumoase), a fost angajat ca muncitor pictor la atelierele Patriarhiei.

In anul 1968, incepe pictura la Biserica Draganescu, pe care o va finaliza in anul 1984. In acelasi an, se retrage la Manastirea Sinaia, unde trece in nefiinta la data de 28 noiembrie 1989, fiind inmormantat la data de 04 decembrie 1989, la Manastirea Prislop, judetul Hunedoara.

Foarte iubit si apreciat de credinciosii ortodocsi din intreaga tara, la mormantul lui de la Prislop, este un pelerinaj continuu, indiferent de anotimp, cu toate ca nu este canonizat ca Sfant, de catre Biserica Ortodoxa Romana.

Arsenie Boca este socotit cel mai mare duhovnic roman al secolului XX.

Parintele a facut multe minuni cat timp a trait,  acestea continuand pana in zilele noastre.